Wat is WDR?

WDR staat voor Wide Dynamic Range. De geavanceerde WDR-technologie optimaliseert de kwaliteit van de afbeeldingen onder verschillende lichtcondities (bijvoorbeeld onder- of overbelichting).

 

Hoe werkt WDR in een camera?

WDR in een camera werkt door verschillende belichtingstijden te combineren om een beeld samen te stellen dat zowel de lichte als de donkere delen van een scène duidelijk weergeeft. Het maakt gebruik van verschillende belichtingen en combineert ze om een evenwichtig beeld te creëren. WDR is met name nuttig in omgevingen met wisselende lichtomstandigheden, zoals bij ingangen, waar fel zonlicht buiten en schaduw binnen gecombineerd kunnen worden.

 

Wat zijn belichtingstijden?

Belichtingstijden verwijzen naar de hoeveelheid tijd waarin de camera de sensor blootstelt aan licht om een foto te maken. In eenvoudige bewoordingen: het is de tijd dat de camera iets 'ziet' en licht verzamelt om een afbeelding of film vast te leggen. Bij kortere belichtingstijden wordt er minder licht verzameld, wat leidt tot helderdere beelden met minder bewegingsonscherpte. Bij langere belichtingstijden wordt er meer licht verzameld, wat kan leiden tot donkerdere beelden, maar met meer detail, vooral in situaties met weinig licht. In het geval van WDR wordt dit automatisch geregeld.

 

Voorbeeld camera met WDR

Hieronder een afbeelding waarin je het verschil ziet tussen een camera mét en een camera zonder WDR-technologie.

In onze camerashop vind je verschillende soorten camera's. Veel van onze camera's beschikken over WDR-technologie.

 

Wanneer heb ik een camera met WDR nodig?

Een camera met WDR is vooral nodig in situaties waar sprake is van sterk wisselende lichtomstandigheden. Dit kan onder meer het geval zijn bij ingangen, parkeerplaatsen of binnenruimtes waar fel zonlicht en schaduw elkaar afwisselen. WDR zorgt ervoor dat de camera beelden van hoge kwaliteit kan vastleggen.

 

Wat is het verschil tussen WDR en DWDR?

DWDR staat voor Digital Wide Dynamic Range en is een variant van WDR. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat DWDR voornamelijk softwarematig werkt, terwijl WDR hardwarematig is geïmplementeerd (dus fysiek in de camera). WDR-camera's hebben meestal betere prestaties in het omgaan met extreme lichtomstandigheden.

 

Wat is het verschil tussen WDR en HDR?

Hoewel WDR (Wide Dynamic Range) en HDR (High Dynamic Range) vergelijkbare doelen hebben, zijn ze niet hetzelfde. WDR wordt voornamelijk gebruikt in beveiligingscamera’s om lichte en donkere gebieden in één scène te balanceren. HDR wordt vaker toegepast in fotografie en televisies, en verbetert het contrast en de kleur. Beide technologieën richten zich op het verbeteren van het dynamische bereik, maar ze verschillen in toepassing en methode.

 

Advies

Heb je meer advies nodig of heb je andere vragen over WDR in combinaties met camera’s? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder.